Natalie har alltid varit intresserad av att arbeta med människor vilket har varit hennes röda tråd i yrkeslivet. Tidigare har hon bland annat arbetat inom sluten ungdomsvård i många år. Redan i ett tidigt skede under sjuksköterskeutbildningen hade Natalie en klar tanke om var hon ville arbeta efter examen.
– Jag ville arbeta med hela människan där jag får vara med och stötta brukaren psykiskt, somatiskt och socialt. Här är även utvecklingsmöjligheterna stora i alla de tre delarna. Möjligheten till utveckling handlar till stor del om den egna drivkraften och viljan att förbättra och utveckla arbetet, vilket jag ser är en viktig del i min roll. Dock alltid med tanken, för vem? Det måste komma till gagn för brukarna, säger Natalie.
I rollen som sjuksköterska på gruppboendena på Häradsvägen och Fäladstorget arbetar Natalie tillsammans med flera olika professioner för att se till att möta brukarnas behov. Hon möter även andra aktörer och vårdenheter som förekommer av olika anledningar i brukarens liv.
– Det är roligt att få ha ett stort nätverk av olika professioner som arbetar mot samma mål, att skapa de bästa förutsättningarna för brukarna. Det är lätt att glömma helheten men vi alla jobbar tillsammans och alla delar hänger ihop, menar Natalie.
Ingen dag är den andra lik
Totalt är de tre sjuksköterskor som arbetar på olika boendeenheter. Natalie uppskattade introduktionen hon hade i början. Där fick hon gå bredvid ansvarig medicinsk sjuksköterska under en månad innan hon mer och mer började arbeta självständigt. Att kollegorna är en viktig del av arbetet är något Natalie trycker på.
– Jag trivs väldigt bra med mina kollegor. Jag blev inkluderad från start och det har alltid känts som att vi är ett team som har högt i tak. Vi finns där för varandra och stöttar. Och det handlar inte bara om sjuksköterskorna utan det handlar om alla som jobbar här; handledare, pedagogiska samordnare såväl som administratörer och chefer, menar Natalie.
Att beskriva hur en vanlig dag kan se ut är svårt då alla dagar är så olika. Dagliga arbetsuppgifter som omvårdad, medicinering och kontakt med ansvarig läkare står alltid på dagens att göra lista. Men det kan också vara så att dagen varierar beroende på de olika situationerna som kan uppstå. Exempelvis om en brukare har ramlat kontaktas Natalie som ansvarig sjuksköterska för att göra en första bedömning av vårdbehov. Då akuta eller oväntade händelser förekommer i arbetet kan dagen bli helt annorlunda mot vad hon först hade planerat. Men det är också det som Natalie tycker är det fina med arbetet. Att det finns utrymme och frihet att själv bestämma hur dagen ska se ut, men också möjlighet att ställa om ifall en akut situation dyker upp.
En stående tradition varje fredag är att sjuksköterskorna tar en gemensam lunch. Här finns det tid för att bara sitta och prata eller passa på att diskutera en fråga eller fundering med varandra.
Stort engagemang och driv
Möjligheten att påverka, förändra och stötta är det som Natalie benämner är det roligaste med sitt jobb. Här finns en vilja och engagemang att finnas där för brukarna.
– Jag tycker om att odla och det är lite detsamma som i arbetet med människor. Jag tycker om att sätta ett frö för att sedan se det växa upp. Alla kan inte göra allt, men man kan börja någonstans. Har man satt ett frö som man tar hand om så kommer det kanske senare dyka upp en blomma, berättar Natalie.