Länk till startsidan

Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kognitionsvetaren arbetar som IT-pedagog

Hur kan en kaffekopp sätta igång en musikspelare? Hur styr en person som inte kan använda varken mus, tangentbord eller pekskärm sin dator? Och sysslar kommunen verkligen med e-sport? Fråga Adrian Johansson, som arbetar som IT-pedagog inom kommunens verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

En leende Adrian Johansson meckar med ett tangentbord.
Adrian Johansson

– Vi har kanske inte så stora resurser, men det vi gör – det gör vi för våra deltagare. De är vårt fokus och jag tycker att det är oerhört positivt att de är det enda slutmålet med vårt arbete. Det handlar aldrig om att tjäna en massa pengar här, säger Adrian Johansson.

Lunds kommun ansvarar på olika sätt för stöd till personer som har funktionsvariationer, till exempel när det gäller boende, daglig verksamhet och fritidsaktiviteter. Här jobbar kognitionsvetaren Adrian Johansson sedan åtta år tillbaka, varav de tre senaste som IT-pedagog.

– Målet med min tjänst är att öka tillgängligheten och delaktigheten till den digitala världen för personer med olika funktionsvariationer. De kan inte ta den för given som andra ofta kan göra, säger han.

Genom att hitta lösningar som överbryggar de fysiska eller kognitiva svårigheter som deltagarna upplever, så hjälper Adrian dem att kunna använda olika digitala produkter. Det kan röra sig om allt från datorer till lampknappar eller surfplattor, och de flesta lösningar kräver såväl programmering som praktisk handpåläggning.

Kaffekoppen sätter igång musikspelaren

– De hjälpmedel som finns fungerar för en större grupp, men oftast inte för den specifika individen. Så vi utgår från hur vi vill att något ska fungera, och sen skapar vi en lösning utifrån det. Vi tänker inte så mycket på vilka prylar som finns; om de inte finns eller inte funkar som vi vill, så bygger vi ihop något nytt, säger Adrian Johansson.

Ett exempel på en lösning för att överbrygga kognitiva svårigheter är att försöka göra den digitala världen mer konkret. Ett sätt är att använda RFID-taggar: små klistermärken med teknik i som går att sätta på vad som helst. Taggarna kan kommunicera med andra enheter intill dem, till exempel med musikspelare eller surfplattor.

– Så om jag till exempel sätter fram en RFID-taggad snusdosa intill musikspelaren, så börjar den spela en viss låt, men om jag sätter en taggad kaffekopp intill musikspelaren så spelar den en annan låt. Om man har svårt för abstraktioner så blir det lite lättare på det viset, förklarar Adrian Johansson.

Små tekniska lösningar fixar stora problem

Ett annat hjälpmedel som Adrian arbetar mycket med är datorprogrammet "Jag vill", som gör det enklare att använda en dator. Det består av ett rutsystem där varje ruta länkar till ett visst innehåll, till exempel videos från Youtube eller pedagogiska spel.

– Deltagarna har vanligtvis pekskärmar och kan peka på rutorna med fingret för att komma till innehållet. För de som inte kan använda sig av mus och tangentbord är det mycket värdefullt, säger Adrian Johansson.

Ibland gör motoriska svårigheter att deltagarna inte heller kan använda pekskärm, och för att lösa det har Adrian plockat isär tangentbord för att kunna ansluta stora tryckknappar. På liknande vis gjorde han det lättare att tända och släcka lamporna på en daglig verksamhet genom att koppla även lamporna till stora tryckknappar. En avancerad teknisk lösning blev till med hjälp av vanliga konsumentprodukter.

– Det känns i allmänhet riktigt gött när jag kan hjälpa till, även om det är små grejor, säger Adrian Johansson.

Har börjat med e-sport

De dagliga verksamheterna inom Lunds kommun har olika inriktningar, och Adrian och hans kollegor jobbar nu för att starta en verksamhet med enbart IT-inriktning. Ett stort arbete som både utmanar och inspirerar.

– Det roligaste är att det inte finns någon utstakad väg, utan vi får hela tiden nya hitta lösningar och nya sätt att bedriva verksamhet på. Det är jäkligt roligt att jobba här, säger Adrian Johansson.

Frågan om att starta en IT-inriktad daglig verksamhet har uppkommit bland annat eftersom deltagarna är intresserade av att göra hemsidor och tävla i datorspel, så kallad e-sport. Det är en stor ungdomsrörelse i Sverige och som jämförelse kan nämnas att när SVT livesände ett e-sportevent år 2011 så slog de sitt tidigare tittarrekord, som var från bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

– Vi har varit iväg och spelat några gånger och det har varit väldigt trevligt och uppskattat. Vi spelar ett spel som heter Rocket league där man är en radiostyrd bil som spelar fotboll mot andra lag, säger Adrian Johansson.

Mycket samarbete med andra

I sin roll som IT-pedagog samarbetar Adrian Johansson med en mängd olika aktörer, bland annat universitetet, andra kommuner, föreningar och andra verksamheter inom Lunds kommun.

– Jag har stor frihet att utforma mitt arbete som jag vill, så länge jag jobbar mot målet att öka våra deltagares tillgänglighet och delaktighet till digital teknik och IT. Vi försöker att göra sådant som vi ser fungerar på andra håll, berättar Adrian Johansson.

När han började sin tjänst som IT-pedagog så fanns det bara en liknande tjänst i Sverige, och den fanns i Malmö kommun. Han har hållit kontakten med Malmö genom åren och gör även studiebesök i andra kommuner. De samarbetar även med Certec på Lunds universitet i en kurs som heter "Rehabiliteringsdesign" och tar emot studenter på praktik. Samarbetet med studenterna har bland annat resulterat i ett nytt sätt att arbeta med schemat på Lilla caféet och utveckling av en promenadapp.

– På mitt jobb är man väldigt positiva till nya möjligheter och idéer, och det blir väldigt lätt att jobba när man har stöd. Men det finns en viss stelbenthet i den kommunala organisationen – det finns ramverk att förhålla sig till som kan vara begränsande, till exempel när vi skulle beställa speldatorer, berättar Adrian Johansson.

Virtual reality nästa

När den IT-inriktade dagliga verksamheten och e-sportsatsningen är i hamn har Adrian redan framtidsplanerna klara för sig.

– Det hade varit jättekul att börja arbeta med virtual reality för personer med funktionsnedsättning. Det öppnar för möjligheter att uppleva saker som man inte kan uppleva annars, säger Adrian Johansson.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?