Marie Bäckström, lärare åk 4–6

Marie Bäckström har jobbat på Vårfruskolan i snart två år, och varit lärare sedan år 2003. Tillsammans med en kollega ansvarar hon för 50 elever.

Marie BäckströmVem är du?

Jag arbetar som mellanstadielärare, och är utbildad i Ma/NO, Sv/SO och engelska, men just nu undervisar jag årskurs 46 i matte, NO och engelska. Jag är också förstelärare. Jag är en norrlänning som gillar natur och miljö och mina bin i trädgården. Jag tycker om att vara med mina barn, spela innebandy och cykla mountainbike.

Hur kommer det sig attdu
börjadejobba i Lunds kommun?

Jag har jobbat i Stockholm i många år, men sedan träffade jag en skånsk kille, såkärleken tog mig hit till Skåne. Jag ville dessutom jobba någonstans dit det går att cykla, och jag tyckte att Lund låg på lagom cykelavstånd från Lomma där jag bor. Och det är trevligt att komma in i stadsmiljön. Jag trivs väldigt bra här!

Vad är det allra bästa med ditt jobb?

Eleverna, relationerna och mötet med dem. Det är spännande när man lyckas skapa de där aha-tillfällena hos dem. Sedan finns det en stor frihet i mitt jobb, med avstamp i läroplanen finns det stort utrymme för pedagogisk kreativitet, att finna sätt att skapa nyfikenhet och att låta eleverna vara medskapare. Dagarna ser väldigt olika ut och jag kan själv styra mycket över upplägget. Mina kollegor och alla samtal oss emellan är också jätteviktiga.

Vad bör man tänka på om man vill börja jobba med det du gör?

Du måste tro att alla kan utvecklas! Du måste ha en ambition och en vilja att hitta alla de olika vägarna som kan hjälpa en någon att utvecklas. Såklart ska du även vara påläst och intresserad av ditt ämne. Men framförallt: Ha roligt! Det är viktigt att kunna förmedla intresse kring undervisningsstoffet och ha en ambition att inspirera. Du ska själv vilja fortsätta utvecklas, idag stänger vi lärare inte in oss i klassrummen utan vi lär och tar del av varandras kunskaper. Sen ska du vara förberedd på intensiva arbetsdagar med många bollar i luften!

Relaterad information