Länk till startsidan

Digitala system i för- och grundskola

När ditt barn går på en kommunal förskola eller grundskola i Lunds kommun sker mycket av kommunikationen digitalt. Här kan du läsa vilka system vi använder och hur du lägger in dina kontaktuppgifter. Du kan också läsa om vilken typ av digitala system eleverna använder i skolan.

Se till att vi har rätt kontaktuppgifter till dig

Det är viktigt att förskolan och skolan har korrekta kontaktuppgifter till dig som vårdnadshavare. Både för att kunna ge dig viktig information och för att kunna få tag i dig exempelvis om ditt barn blir sjukt under dagen. Se därför till att dina kontaktuppgifter stämmer i våra system.

Gör så här

  • Ladda ner Edlevos app, som finns i App store och Google play.
    Logga in med e-legitimation och klicka sedan på menyn uppe till höger, därefter på ”Mina kontaktuppgifter”.
  • Kan du inte ladda ner appen, logga in med e-legitimation i webbversionen. Klicka på menyn uppe till höger, därefter på ”Mina kontaktuppgifter”.
    Edlevo webbversion
  • Har du inte e-legitimation, kan du kontakta barnets förskola eller skola som kan beställa inloggning med användarkonto och lösenord till dig.
    Du behöver kunna ta emot SMS för verifieringskod för att kunna använda tjänsten.
  • Genom att uppdatera dina kontaktuppgifter här uppdateras de även i skolplattformen Unikum. Uppstår tekniska problem kan det hjälpa att rensa cookies från webbläsaren eller att prova en annan webbläsare. Fungerar det fortfarande inte, kontakta medborgarcenter för hjälp.

Digitala system för vårdnadshavare

I kontakt med för- och grundskolan kommer du som vårdnadshavare ofta att använda Unikum som lärplattform och Edlevo för frånvaro och närvaro. Du loggar in med e-legitimation. Om du inte har möjlighet att ha e-legitimation behöver du ta kontakt med skolan för att få ett annat sätt att logga in.

Edlevo ersätter Skola24 för förskola och fritids den 3 juni

  • Edlevo ersätter Skola24 för vårdnadshavare i förskola och fritids den 3 juni .
  • Skola24 stängs för dessa vårdnadshavare 26 juni.
  • För vårdnadshavare som endast har barn i grundskola och ej fritids används Skola24 som vanligt terminen ut.

Tänk på att spara ditt barns frånvarohistorik

Om du vill ta del av ditt barns frånvarohistorik tidigare än 31 maj behöver du aktivt spara ner detta.
Du hittar frånvarohistoriken i Skola24:

  • App: Frånvaro/Anmäl frånvaro/Historik.
  • Webbsida: Frånvaro/Anmäla frånvaro/Tidigare veckor.

Frånvaro i skola och fritids 3–12 juni anmäls i två system

Om ditt barn är frånvarande under perioden 3–12 juni behöver du anmäla frånvaro både i Skola24 och Edlevo. Efter den 13 juni gör du frånvaroanmälan enbart i Edlevo.

Registrera om ledighetsansökan från 13 juni

Har du ansökt om ledighet under höstterminen 2024 eller senare, i Skola24? Då behöver du registrera om din ledighetsansökan i Edlevo, oavsett om ledigheten är beviljad eller inte. Detta kan du göra från och med den 13 juni.

Unikum

Skola 24

Edlevo

I Unikum kan du

  • Ta del av dokumentation för lärande och undervisning.
  • Se lärarens omdömen och bedömningar.
  • Boka och ta del av information inför utvecklingssamtal.
  • Få information och nyheter från förskola, skola och fritids.
  • Ta del av barnets eventuella anpassningar i förskolan och extra anpassningar i skolan.

Använd appen Unikum Familj

Genom att använda appen Unikum Familj har du på ett ännu smidigare sätt tillgång till meddelanden från förskolan och skolan.

Iphone appstore

Google play

Unikum webbversion

I Edlevo kan du

  • Se och registrera barnets schematider i förskola och fritids. Kallas barnschema i Edlevo.
  • Se ditt barns skolschema.
  • Anmäla frånvaro och se registrerad frånvaro.
  • Ta del av barnets planerade tid och faktiska närvaro på förskola och fritids. Kallas schemaöversikt i Edlevo.
  • Informera avdelningen om avvikelser gällande barnets dag på förskola och fritids. Exempelvis att barnet går hem vid en tidigare tid eller blir hämtad av en annan person.
  • Se och registrera planerad ledighet under lovperiod. Kallas lovplanering i Edlevo.
  • Registrera och uppdatera dina kontaktuppgifter som vårdnadshavare.
  • Lägga till andra personer som får hämta barnen från förskola och fritids.
  • Registrera ledighetsansökan.

Iphone appstore

Google play

Edlevo webbversion

Instruktionsfilmer Edlevo app

I Skola24 kan du

  • Anmäla frånvaro, till exempel vid sjukdom fram till och med den 12 juni.
  • Se ditt barns schema, till och med 25 juni.
  • Ta del av skolfrånvaro, till och med 25 juni.

Skola24 har en app som du kan ladda ner och använda i telefonen.

Information från förskola och grundskola

Vi skickar information till dig som vårdnadshavare via skolplattformen Unikum. Gå gärna in regelbundet och kontrollera om det kommit ny information. Du kan få aviseringar om nya meddelanden i din e-post, inställningar för det gör du själv i Unikum.

Varje förskola och skola har en egen sida på lund.se. Där hittar du bland annat kontaktuppgifter, information om studiedagar och användbara länkar.

Förskolor i Lunds kommun

Grundskolor i Lunds kommun

Lån av dator och surfplatta

När ditt barn får ett digitalt verktyg att låna från skolan, till exempel en dator eller surfplatta, ska du tillsammans med ditt barn läsa igenom och underteckna en överenskommelse om lånet.

Läs och skriv under överenskommelsen – lån av digitala verktyg

Elevernas digitala arbete i skolan

I skolarbetet använder eleverna olika digitala verktyg och system. De kan söka information, göra arbetsuppgifter och har till exempel tillgång till digitalt läs- och skrivstöd.

De äldre eleverna använder ofta Chromebooks som är en webbläsar-baserad bärbar dator. Yngre elever brukar använda surfplatta. Vilka system och program som används i undervisningen kan variera mellan olika skolor, men här beskriver vi de vanligaste.

Google Classroom är ett digitalt klassrum där eleverna kan få och lämna in skoluppgifter. Senast i mellanstadiet brukar eleverna ha börjat arbeta i Google Classroom och med andra Google-verktyg.

Som vårdnadshavare har du ingen egen inloggning till elevens konto i Google, men sätt dig gärna tillsammans med ditt barn för att se hur Google Classroom fungerar och följa med i barnets skolarbete.

För att söka faktagranskad och betrodd information har elever tillgång till flera databaser.

  • Nationalencyklopedin är ett allmänt uppslagsverk.
  • Alex är ett författarlexikon.
  • Landguiden är en kombinerad nyhetstjänst och uppslagsverk om länder, organisationer och konflikter i världen.

Binogi och Begreppa är exempel på digitala läromedel. Här kan eleverna ta del av filmer, texter och quiz som finns översatta till olika språk. I inläsningstjänst hittar eleverna läromedel som e-böcker och ljudböcker. I Polyglutt finns e-böcker och ljudböcker för förskolorna att nyttja i verksamheten. I Polylino finns litteratur för årskurs F–6 som e-böcker och ljudböcker. Den senare har eleverna även tillgång till hemifrån via sin skolinloggning.

'Magma' är en matematik-app som kan användas av alla elever. Med 'Minecraft for education' kan eleverna bygga världar utifrån lärarens uppdrag, det kan användas i flera olika ämnen, exempelvis matematik och historia.

Digitala verktyg kan användas som pedagogiskt stöd. Dessa verktyg erbjuds alla elever. Elever med särskilda behov kan få hjälp av en specialpedagog för att hitta rätt verktyg att använda.

Det finns till exempel verktyg för talsyntes, där texter läses upp, och även möjlighet att omvandla tal till text. Det finns stavningsstöd och verktyg för att göra tankekartor för att planera sitt skrivande.

Talböcker ger elever som har en läsnedsättningsom möjligheten att lyssna på litteratur. Skolbibliotekarien kan i samråd med specialpedagogen ge eleven ett konto i Legiums, för skönlitterära talböcker.

Det finns även läromedel som räknas som talböcker. Prata med ditt barns specialpedagog eller skolans bibliotekarie om du vill veta mer om talböcker.

Digitala verktyg i förskolan

Även i förskolan används ibland surfplattor. Dessa används i pedagogiskt syfte och inte som förströelse. Oftast används surfplattan av barnen tillsammans i grupp.

Skolportalen – elev

På skolportalen finns länkar till de vanligaste systemen och programmen som eleverna använder. För det mesta krävs inloggning och i vissa program loggas eleven in automatiskt när de använder sin skoldator.

Skolportalen – elev

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?